Příprava teplých pokrmů
Vzdělávací akreditovaný program ze dne 6.5.2020, pod č.j. MŠMT - 7281 / 2020 - 1/ 85
Kurz probíhá formou denního studia od 7,00 do 14,30 hod. Celková hodinová dotace je 150 hodin, rozdělená na 30 hodin teorie a 120 hodin praxe. Část teoretické a část praktické výuky probíhá v Kuchařském studiu na Kvítkové 683. Praktická výuka absolventů bude taky v smluvně domluvených restauracích ve Zlíně. Výuka je vedena podle učební osnovy Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Vyučují se pouze odborné předměty, které se týkají pracovní činnosti kuchař / kuchařka. Absolventi budou vybaveni studijními pomůckami, pracovním oblečením pro pracovní činnost kuchař / kuchařka, mimo pracovní obuv. V ceně kurzu jsou zahrnuty náklady na základní suroviny na vaření.
Z kurzů Přípravy teplých pokrmů, Příprava pokrmů studené kuchyně a Příprava minutek se skládá úplná profesní kvalifikace Kuchař. Po absolvování kurzu Příprava teplých pokrmů , absolvent obdrží Osvědčení o absolvování kurzu.
Po absolvování všech kurzů se může absolvent přihlásit ke Zkoušce profesních kvalifikací. Zkouška trvá 7 hodin a může být rozložena do 2 dnů. Na základě úspěšně vykonané zkoušky obdrží absolvent :
- Osvědčení o profesní kvalifikaci s celostátní platností podle Národní soustavy kvalifikací
- Osvědčení o účasti v jednotlivých profesních kvalifikacích
Na základě osvědčení může zažádat o vydání živnostenského oprávnění na hostinskou činnost, aneb na příslušné gastronomické škole složit zkoušku k výučnímu listu - kuchař. Podrobné informace jsou na NSK.
Profil absolventa :
Bude obeznámen se zásadami HACCP, BOZP na pracovišti, s obsluhou technologického vybavení provozu
Bude znát organizaci práce, úpravu a přípravu surovin
Bude znát úpravu jatečních mas
Bude znát sestavování jídelního lístku a sledu pokrmů.
Bude znát přípravu teplých pokrmů podle receptur
Bude znát přípravu a pečení moučníků
Bude znát zpracování polotovarů a regeneraci pokrmů
Bude znát přípravu dietních pokrmů a teplých nápojů
Vstupní předpoklady : základní vzdělání
Možnost uplatnění : restaurační zařízení, provozy se zaměřením na přípravu jídel, školní kuchyně, nemocnice, domovy pro seniory
Místo konání : Kuchařské studio , Kvítková 683, 760 01 Zlín
Vyučovací doba : rozvrh vyučování bude upřesněn s přihlédnutím na zaměstnané účastníky.